Antonio Eram activeaza in eCommerce si mediul online de mai bine de 19 ani. A fondat compania Netopia mobilPay in 2005 și in prezent, aceasta se numara printre cei mai mari furnizori de plati online si mobile.

Cu sediul principal in Bucuresti si un birou in California, Netopia mobilPay a fost premiat la conferinta Fintech din Sillicon Valley. Mai mult decât atât, Mobilpay Wallet, produsul dezvoltat de catre Netopia in 2013 a fost premiat intens si se afla in top 3 aplicatii mobile de plati lunare, de transport sau utiltati.

Antonio Eram vine la TeCOMM in 26 si 27 aprilie, la Hotel Radisson Blu*****. Vom discuta despre eCommerce, plati online si multe alte subiecte arzatoare de pe agenda. Inscrierile continua pe: www.bucharest.tecomm.ro/register

Care sunt top 3 cele mai frecvente greseli ale magazinelor online?

Consider ca magazinele trebuie sa fie mai atente la increderea pe care o inspira clientilor. La nivel de ecosistem al platilor digitale, nu sunt probleme, comisioanele nu mai sunt o bariera de netrecut. Romanii nu au nicio problema in a plati online sau mobile. Au, in schimb, intrebari cand vine vorba de cum si ce le livreaza comerciantii romani: daca le va ajunge produsul la timp, daca va fi in stare buna etc.

Care considerati ca sunt cele mai mari vulnerabilitati ale sistemului de plata prin telefonia mobila in Romania si in lume in aceste momente? Se resimte o crestere in industrie a platilor prin intermediul telefoniei mobile in Romania? Ce informatii aveti in aceasta privinta?

Nu consider ca exista astfel de vulnerabilitati. Am mai spus-o si cu alte ocazii, plata online si/sau mobile, este probabil cea mai eficienta pentru clientul final, inclusiv la nivel de securitate. Si viteza este un atuu important, in sensul ca o plata dureaza sub 5 secunde versus 2-3 minute necesare pentru a completa toate campurile de plata pe o pagina online. Un alt element este atributul suplimentar de siguranta, datele sunt doar in mobilPay Wallet, ele fiind procesate direct de NETOPIA.

In ceea ce priveste evolutia platilor mobile, dau ca exemplu rezultatele platilor mobile procesate de NETOPIA, in special cele via mobilPay Wallet. Valoarea platilor cu portofelul digital mobilPay Wallet a fost de trei ori mai mare în 2016, fata de anul anterior. Avem utilizatori fideli, care isi platesc regulat facturi de telefonie, intretinere, vignete, transportul in comun sau cosul de la hypermarket cu aplicatia de mobile. Pentru ca e safe, simplu si, poate cel mai mare avantaj al mobilPay Wallet, castiga timp pentru lucrurile care conteaza cu adevarat.

Cum influenteaza sistemul de plata al unei platforme numarul de clienti?

Cu cat clientul final are la dispozitie mai multe metode de plata, simple, rapide si sigure, cu atat mai mult va fi convins ca merita sa cumpere de pe acel magazin online si, cu siguranta, va reveni pe acea platforma.

Globalizarea afacerilor se resimte si in Romania. Exista plati si in cele mai indepartate colturi ale lumii din Romania, iar compania pe care o coordonati deja lucreza si cu moneda Bitcoin. Ce ne puteti spune despre ea? Cat de sigura este in era comertului electronic?

Implemetarea si acceptarea Bitcoin ca metoda de plata, chiar daca a parut „exotica” la inceput, a luat avant atat in comertul online, cat si in randul comerciantilor traditionali, brick and mortar. In continuare este perceputata ca o alternativa de payment si este folosita de un segment limitat de utilzatori. Insa exista un trend crescator de utilizatori care platesc cu Bitcoin, iar noi facem tot ce putem pentru a promova moneda digitala si a o face cunoscuta in randul comerciantilor si utilizatorilor finali. Toti comerciantii NETOPIA accepta teoretic Bitcoin, cu precizarea ca activarea se face dupa semnarea unei anexe la contract, si absolut toti au acces la toate informatiile care ii ajuta sa inteleaga ecosistemul si avantajele Bitcoin.

Principalul avantaj al monedei Bitcoin, pentru toti userii, este descentralizarea. Faptul ca acestia au libertatea de a trimite sau a primi orice suma instant, oriunde in lume. Deoarece sunt tranzactii financiare neintermediate de banca, realizarea platilor cu Bitcoin este tot atat de simpla cat este si trimiterea unui e-mail. In plus, sunt tranzactii 100% sigure, validate in blockchain, ireversibile, fara risc de frauda prin chargeback.

Avand in vedere avangarda acestui sistem, putem spune ca Bitcoin-ul are deja succes in Romania. Simplul fapt ca numarul si valoarea tranzactiilor cresc, de la luna la luna, ca exista comercianti de top ce incaseaza mii de euro per tranzactie in Bitcoin si profesionisti care sunt platiti in moneda digitala, demonstreaza destul de limpede succesul. Vorbim, totusi, de cea mai revolutionara tehnologie din lume, la ora actuala. Iar Bitcoinul este doar o foarte mica parte din tot ce inseamna blockchain si cum poate impacta acest ecosistem toate aspectele societatii si nu numai.